Angol verzió - English versionVáltás akadálymentes nézetreRSS csatorna

Aktualitások

Hírek
Sajtóközlemények

Klaszterfejlesztés

EU logó
Banner
Címlap
Magyar szabadalom könnyíti a légzésvizsgálatokat Nyomtat Email

A légzési elégtelenség súlyos következményekkel, például agykárosodással járhat, sőt akár halálos is lehet. Az egyszerű és fájdalommentes korai diagnosztizálásban segít a Tonosoft Orvostechnikai és Kutatásfejlesztési Kft. GVOP-támogatással piacra került új szondája. Az újítás lényege, hogy a klinikai teszteken már bizonyított, egyszer használatos szondával a páciens emésztőrendszeréből (szájából, gyomrából) vesznek mintát, és ebben mérik a szén-dioxid-koncentrációt. Ez az érték egyfajta helyzetjelentést ad az illető légzési minőségéről - és ebből máris következtetni lehet arra, várható-e a légzésben változás, légzési elégtelenség, ha igen, mikor és milyen mértékű.

gvop_legzes_300.jpgA közel 21 millió forintos támogatás elnyerése után a fejlemények gyorsan követték egymást. Először szabadalom-hasznosítási megállapodást kötöttek, majd megindult a szabadalmaztatási eljárás, a fejlesztési tevékenység, és végül következtek a klinikai tesztek. Az új, szilikonból készült szonda megkapta a forgalombahozatali engedélyt, és már a gyártóháttér is kialakult. 2007 végén a kereskedelmi és marketinganyagok készítésénél tartott a Tonosoft.

Az újfajta szondát könnyű szájba venni, és alkalmazásával drasztikus beavatkozás nélkül, sokkal gyorsabban (hatodannyi idő alatt) lehet elvégezni a vizsgálatot. A felhasználási területek is sokfélék. Hogy csak néhány példát említsünk: koraszülött-mentés és -kezelés, újszülött-ellátás, traumatológia, sebészet, altatás, sokkos állapotot okozó neurológiai betegségek, krónikus dohányzás.

A klinikai tesztek száz százalékig igazolták a szonda hatékonyságát, sőt az eredmények jobbak lettek, mint vártuk – ad számot a teljesítményekről Sarusi-Kiss József ügyvezető igazgató, a projekt lebonyolításáért felelős szakember. Mindemellett egy korábbi akadályt is sikerült leküzdeni. A forgalombahozatal korlátja volt, hogy a minták elemzésére szolgáló eljárások nagyon drágák. A kft. kezdettől fogva igyekezett megoldást találni erre a problémára, és most felcsillant a remény: a tudományegyetemmel konzorciumban egy másik pályázaton is támogatást nyertek.

Már a jövőbe tekint az ügyvezető igazgató, aki szerint a Tonosoft előtt két lehetőség áll. Az egyik anyagilag megerősíteni a céget, hogy a magyarországi forgalmazás után a világpiacon is megjelenhessen; ehhez már egészen biztosan pénzügyi befektetőt kell találni. A másik opció külföldi esetleg szakmai befektetőket felkutatni, vagy a forgalmazási jogokat eladni bizonyos országokra. Mint Sarusi-Kiss József mondja, már vannak is érdeklődők a technológia iránt.
 

Sarusi-Kiss József, ügyvezető igazgató

gvop_legzes_alapitok300.jpgA Tonosoft Orvostechnikai és Kutatásfejlesztési Kft.-t dr. Boda Domokos, a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájának professzora és Sarusi-Kiss József alapította. A professzor azzal kereste meg a közgazdász végzettségű Sarusi-Kiss Józsefet, hogy egy szabadalomérett gondolat alapján együtt próbáljanak piacképes terméket kidolgozni.

Ez az emberbarát anyagból készült szonda a koraszülöttektől a tüdőbetegeken vagy a traumában lévő, balesetet szenvedett pácienseken át egészen a pánikbetegekig a legkülönfélébb embercsoportoknak hozhat megkönnyebbülést fogalmaz Sarusi-Kiss József. Az igen súlyos következményekkel járó légzési elégtelenséget előre jelezni eddig csak költséges és fájdalmas beavatkozással lehetett, de az új műszer egyszerű, gyors és kíméletes vizsgálatot tesz lehetővé.

A pályázat összeállításában egy szegedi pályázatíró cég működött közre. A GVOP-pályázaton elnyert támogatás szinte mindenben segített bennünket: a szabadalmi védettség megszerzésében, a klinikai tesztek lebonyolításában, a gyártóhely felszerszámozásában idézi fel Sarusi-Kiss József.

 
Projekt címe Regionális perfúziózavarok vizsgálatára és diagnosztizálására szolgáló tonometriás szonda kifejlesztése, gyártása és értékesítése
Kedvezményezett neve Tonosoft Orvostechnikai és Kutatás-Fejlesztési Kft.
Megvalósulás helye Szeged, Csongrád Megye, Dél-Alföld
Projekt összköltsége 20 880 000
Projekt indulása 2005.12.01.
Befejezése 2007.08.31.
Elnyert támogatás 20 880 000
Fejlesztési programcsomag GVOP Induló technológia- és tudás-intenzív mikrovállalkozások, és ún. spin-off vállalkozások innovációs feladatainak támogatása

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
 
 
 [ Vissza ]