Angol verzió - English versionVáltás akadálymentes nézetreRSS csatorna

Aktualitások

Hírek
Sajtóközlemények

Klaszterfejlesztés

EU logó
Banner
Címlap
Fiatalok és idősebbek is a világhálón Nyomtat Email

Kábeltévé, internet, telefon ugyanazon szolgáltatótól: az egyközpontúságnak több előnye is van. A bólyi Sághy-Sat Kft. mindent egy helyen tud felügyelni, így ha például száltörés zavarja meg a hálózat működését, nem az ország másik végéből kell alvállalkozót odahívni, hogy optikai szálhegesztővel rendbe hozza a dolgokat. Sághy Ferenc ügyvezető igazgató hozzáteszi, hogy a közös központnak köszönhetően a műsorválaszték is nagyobb a kábeltévén. Ráadásul mivel ugyanaz a cég a műsorelosztó és az internetszolgáltató, a tévében mindjárt a világháló elérhetőségét is népszerűsíteni tudják.

 

gvop_saghy_250.jpgA siker nem is maradt el. Az eredeti tervekben a Sághy-Sat azzal számolt, hogy 2008-ra 520 előfizetőjük lesz a Bólyi kistérségben, de a valóság minden elképzelést felülmúlt. 2007 végén a Kft. szolgáltatásait már több mint ezren vették igénybe. Eddig körülbelül a tévé-előfizetők harminc százaléka kért internetelérést is, és ezt az arányt a cég negyven százalékra szeretné növelni. Azokon a településeken, ahol az iskolákban számítástechnika-oktatás is folyik, a családok szinte biztosan bevezettetik az internetet. A szülők sokszor karácsonyra vagy valamilyen más ünnep alkalmából ajándékozzák meg a gyerekeket a világhálóhoz való hozzáféréssel" - meséli Sághy Ferenc. Érdekes, hogy nemcsak a fiatalokat csábítja a világháló: gyakran előfizetnek az idősebbek is, akiknek sok helyen még alapfokú internetoktatást is szerveznek. A dél-dunántúli cégnek nem pusztán a piacon maradás a célja, fejleszteni és terjeszkedni akarnak. Ez sem valósulhatna meg pályázatokon elnyert források felhasználása nélkül. 2007-ben még két, 2008-ban pedig további négy településre tervezik az optikai kábelhálózat kiterjesztését. Nincs megállás, 2008 januárjától már a környék orvosi rendelőinek is szükségük lesz az internetre, hogy gyógyszereket tudjanak felírni. 2008 tavaszától pedig a Sághy-Sat várhatóan telefonszolgáltatást is kínál az előfizetőknek, felvéve a versenyt a legnagyobb szolgáltatók választékával is. A lényeg abban rejlik, hogy a verseny ezen a területen is mind élesebb, így egy kis cég is csak versenyképes árakkal tud életképes maradni. A Sághy-Sat Kft. azt tervezi, hogy 2008-ban is indul a pályázatokon, hiszen fejlesztési elképzelésekből továbbra sincs hiány - az újabb ötletek megvalósulásához már csak egy kis kezdő lökés, azaz némi forrás szükséges.  

Sághy Ferenc projektvezető

 

gvop_saghyfoto_150.jpgElőfordult, hogy a répaszedőgép túl magasra emelte a kart, és elszakította az optikai kábelt. De megesett az is, hogy karambol miatt dőlt ki egy kábeltartó oszlop. Ilyenkor nem mindegy, meddig nincs a környéken tévéadás vagy internet-elérés" - érzékelteti a gyors hibaelhárítás fontosságát Sághy Ferenc, a Sághy-Sat Kft. ügyvezető igazgatója. Márpedig tizennyolc dél-dunántúli településen az emberek megszokták már, hogy megnyílt előttük a világ. Szélessávú interneteléréssel kötötték össze a falvakat, ahol ugyanannál a szolgáltatónál kábeltévére és hamarosan telefonvonalra is elő lehet fizetni. Ha nincs ez a pályázat, mindezt nyugodtan elfelejthetjük. A kis cégeknek támogatás nélkül esélyük sincs a piacon maradni" - hangsúlyozza Sághy Ferenc. A Kft. mindjárt két GVOP-projektet is megvalósított. Elsőként a 2005-ben elnyert támogatás révén épült ki az internet-hozzáférés és a települések összekötése. Ám a Sághy-Sat vezetése úgy gondolta, hogy igazán hatékony szolgáltatást csak akkor tudnak nyújtani, ha a hibaelhárítást is ők végzik. Ehhez már egy másik pályázaton nyertek el 6 millió forint támogatást.   

Projekt címe: Műszerpark beszerzése a kistérségi Internethálózat működésbiztonságának biztosítása érdekében.
Kedvezményezett neve: SÁGHY-SAT Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
Megvalósulás helye: Bóly, mohácsi kistérség, Közép-Magyarország
Projekt összköltsége: 16 448 000 HUF
Projekt indulása: 2007.06.01.
Befejezése: 2007.08.31.
Elnyert támogatás: 5 755 000
Fejlesztési programcsomag: GVOP

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
 
 
 [ Vissza ]